11 Ağustos 2010 Çarşamba

RUMELİKAVAĞI MAHALLE ŞENLİĞİ


Gönüllü Programı, mahalle şenlikleri kapsamında bir yandan İstanbul’un eski mahallelerindeki birlikte yaşam örneklerini İstanbullularla paylaşırken; bir yandan ise mahalle sakinlerinin yerel yönetimlere katılım süreçlerini güçlendirmeyi amaçlamakta. Tarihi yarımadanın gizli kalmış mahallesi Kadırga’yla başlayan şenliklerin ikincisi; Sarıyer ilçesine bağlı bir balıkçı mahallesi olan Rumelikavağı’nda devam edecek. İstanbul Boğazı'nın en kuzeyinde, Marmara’nın Karadeniz’le buluştuğu kıyıdaki mahallede 4000 Sarıyerli yaşamakta. Gönüllü Programı, Rumelikavağı Şenliğiyle öncelikle; mahalle sakinleri, yerel yönetim temsilcileri ve mahalli derneklerinin bir araya geleceği Şenlik Düzenleme Komitesi’ni oluşturmayı ve ardından bu komitenin düzenlediği Şenlik aracılığıyla Kavaklıların hem birlikte yaşam pratiklerini İstanbullularla paylaşmasını hem de yerel yönetim süreçlerine katılımlarını güçlendirmeyi hedeflemekte.


Rumelikavağı’nda Birlikte Yaşam
Tarih boyunca birçok dinin ve ırkın, sosyal ve ekonomik paylaşım alanı olan Rumelikavağı türbesi, çeşmesi, kalesi, limanı, plajları, balıkçılığı, meyveleri, geçmişte boğaza giren tekneleri karşılayan gümrüğüyle ve tarihi çınarlarıyla İstanbul’un ekonomik ve kültürel mirasının en önemli örneklerine sahip. Rumelikavağı Şenliğiyle, yüzyıllardır süregelen bu birlikte yaşam deneyiminin, 2010 yılını İstanbul’da yaşayanlarla paylaşılması amaçlanmakta.


Rumelikavağı’nda Yerel Katılım
Kültürel mirası, balıkçılığı, turizm tesisleri, plajları, ticari kuruluşları, spor kulübü, eğitim kurumları ve dernekleriyle canlı bir sosyo-ekonomik hayata sahip Rumelikavağı’nda, mahalle sakinlerinden oluşan Şenlik Düzenleme Komitesinin planlayacağı Rumelikavağı Mahalle Şenliğiyle;
- Rumelikavağı’nda yaşayanların kültür-sanat birikimlerini görünür kılma,
- Rumelikavağı’nda yaşayanların ticari- ekonomik hayatını sergileme,
- Rumelikavağı’nda yaşayanların yerel yönetimlerle birlikte çalışma kültürünü geliştirme,

amaçlanmakta.


Sürdürülebilirlik
Gönüllü Programı, Rumelikavağı Şenliği Hazırlık Komitesinin 2010 yılı sonrasında da çalışmalarına devam ederek Şenliği gelenekselleştirmelerini hedeflemekte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder